Glasvezel in het netwerkontwerp wordt steeds interessanter

16-11-2022

Bij het maken van een keuze tussen verschillende netwerkontwerpen wordt er nog veel gekozen voor koper naar de werkplekken. Dit terwijl in veel gevallen andere ontwerpen voordeliger kunnen zijn. Waar veel bedrijven koperkabel hebben moeten vervangen voor een hogere standaard (van cat 3/4/5 naar cat6A of hoger) zijn veel bedrijven die 30 jaar geleden voor glasvezel hebben gekozen nog steeds tevreden met hun netwerk. Glasvezel kent veel voordelen ten opzichte van koperbekabeling. Zo is glasvezel veiliger, toekomst vaster en zelfs goedkoper dan koperbekabeling, mits er een juiste keuze wordt gemaakt voor het ontwerp. Glasvezel zal volgens ons dan ook steeds meer gebruikt worden voor het netwerkontwerp in het gebouw. Hierbij kun je denken aan glasvezel naar de werkplekken, oftewel Fiber to the Desk/Fiber to the Zone.

Veiligheid en privacy

In een digitaliserende wereld waarin cybercrime alleen maar toeneemt zijn steeds meer bedrijven zich bewust hoe belangrijk een goede netwerkbeveiliging is. Volgens het CBS is één op de tien bedrijven jaarlijks slachtoffer van cybercrime (CBS, 2020). Glasvezelkabels hebben geen last van radiofrequentie interferentie (RFI) en elektromagnetische interferentie (EMI). Dit maakt het voor hackers moeilijker om data te tappen.

Koperbekabeling daarentegen geeft elektromagnetische signalen af die hackers kunnen opvangen. Koperbekabeling is dus minder geschikt dan glasvezel als het draait om cybersecurity. Door de glasvezelbekabeling zo dicht mogelijk bij de werkplek te plaatsen geef je hackers een kleinere kans om data te stelen. Glasvezel wordt hierdoor als favoriet beschouwd bij bedrijven die cybersecurity hoog in het vaandel hebben staan. Hierbij kun je denken aan defensie, banken, maar ook MKB-bedrijven.

Hoge afstanden overbruggen

Een ander voordeel bij het gebruik van glasvezelkabels naar de werkplekken/bureaus is de relatief grote afstand die hiermee te behalen valt. De maximale afstand die met koperbekabeling is te overbruggen is circa 100 meter. Aan de andere kant kan glasvezel lengtes van meer dan 40 kilometer overbruggen. Dit is wel afhankelijk van het type vezel en de snelheid die wordt toegepast. De lange afstand zorgt voor meer oplossingen en meer flexibiliteit in ruimtes zoals kantoorpanden.

Voor het behalen van lange afstanden met glasvezel is het type singlemode de beste keus. Singlemode vezel maakt namelijk gebruik van één lichtgolflengte die door de kern loopt. Multimode daarentegen maakt gebruik van verschillende lichtgolflengtes die vaker tegen de kern weerkaatsen waardoor het signaal eerder afzwakt.

Met de toenemende snelheden en de opkomst van nieuwe innovaties is het belangrijk dat de bekabeling de steeds hogere bandbreedtes aankunnen. Hoewel de hogere standaarden van koperbekabeling de hoge bandbreedtes kunnen verzenden, kunnen ze dit alleen op relatief korte afstanden. Glasvezel heeft daar minder moeite mee. Al in al is glasvezel overduidelijk de winnaar als het gaat om het verzenden van hoge snelheden over grote afstanden. In de tabellen hieronder zijn de afstanden te zien op basis van verschillende multimode en singlemode vezels en snelheidstandaarden.

 

Kostenbesparend

Als mensen voor het eerst over Fiber to the Desk horen is hun eerste gedachte meestal dat het een dure oplossing is. Dit lijkt zo op het eerste gezicht maar als we verder kijken komen we erachter dat Fiber to the Desk uiteindelijk voordeliger uitvalt. Om een voorbeeld te geven; met glasvezel heb je maar één centraal punt nodig waar de kabels vandaan komen. Bij het gebruik van koperbekabeling in grote gebouwen heb je verschillende patchkasten nodig per verdieping. Dit komt grotendeels door de maximale lengtes van deze koperbekabeling. Je zou zelfs één centraal punt kunnen gebruiken om bureaus in verschillende gebouwen te voorzien van glasvezel. Hiermee kunnen enorme kosten worden bespaard.

Door het gebruik van glasvezel als alternatief voor koper bespaar je dus extra kosten. Niet alleen bespaar je de kosten van de extra kasten die je anders aan moet schaffen. Het vermindert ook de energiekosten en ruimte die je nodig hebt voor elke kast. Denk hierbij aan kosten voor stroom, verwarming, airco en ventilatie die per kast nodig is. Daarnaast zal onderhoud sneller, makkelijker en goedkoper zijn als alles vanaf één centraal punt komt.

Een ander kostenbesparend aspect is dat glasvezel minder voor problemen zal zorgen in de loop van de tijd. In de eerste alinea werd er al gesproken over EMI en FMI in koperbekabeling en hoe het de cyberveiligheid kan verslechteren. EMI en FMI gaan niet alleen hand in hand met cyberdiefstal maar kan ook storingen in het netwerk veroorzaken. Deze storingen kunnen al gauw grote kosten met zich meebrengen. Glasvezel heeft geen last van EMI en FMI en zal niet zo snel een storing veroorzaken. Wel is glasvezel gevoelig voor stof en vuil, het is dus altijd belangrijk om een glasvezelnetwerk schoon te houden.

Koperbekabeling zal ook periodiek meer onderhoud nodig hebben of vervangen moeten worden. Koperbekabeling kan namelijk in tegenstelling tot glasvezel corroderen. Daarnaast zal glasvezel beter geschikt zijn voor nieuwe innovaties en snelheden. Een glasvezelkabel kan een snelheid bijna zo snel als het licht aan. Dit zal ervoor zorgen dat de bekabeling niet zo snel vervangen hoeft te worden als bij koper. Dit zal een hoop schelen in toekomstige kosten en wordt vaak over het hoofd gezien.

Snelheid

Een groot voordeel van Fiber to the Desk is de stabiliteit en hoge snelheid wat het met zich meebrengt. Het kan het netwerk van een bedrijf naar een hoger niveau tillen, en daarmee het bedrijf zelf. Glasvezel is gemaakt van glas en de vezels zijn zo dun als een haar, de snelheid die hiermee gehaald kunnen worden is ongeveer 60 terrabits per seconde. Als we dat vergelijken met de 10 terrabits per seconde van koperbekabeling kun je zien waarom Fiber to the Desk steeds relevanter wordt. We leven inmiddels in een wereld waarin bedrijven wel moeten meegaan met de digitale revolutie van het moment.

Nu zal de vraag naar hoge snelheden wellicht nog meevallen. Maar hier zal snel verandering in komen. Zo zie je steeds meer innovaties verschijnen die een hogere snelheid vereisen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan WiFi 6. Deze technologie maakt het mogelijk om een drie keer zo hoge snelheid te behalen over wifi. Zo zijn er steeds meer innovaties die steeds hogere snelheden vereisen. Het is dus handig als de bekabeling is voorbereid heb deze nieuwe innovaties en hoge snelheden.

Netwerkontwerp

Bij het maken van een keuze voor het netwerkontwerp vallen dus grote voordelen te behalen. De keuze moet dus altijd goed doordacht zijn en niet te makkelijk worden gemaakt. Op dit moment zijn er een aantal ontwerpen die veel worden gebruikt, terwijl het niet de beste optie hoeft te zijn. Eén daarvan is het Fiber to the Business ontwerp. Vanuit de openbare infrastructuur wordt via een provider (zoals KPN, Eurofiber, T-Mobile, Ziggo, etc) glasvezel d.m.v. een aansluitdoosje (FTU) in het gebouw binnengebracht. De binnenkomende glasvezel wordt ook vaak op de hoofdverdeler kast in de MER (Main Equipment Room) aangesloten.

Vaak worden vanuit de hoofdverdeler in veel gebouwen gelijk koperkabels naar de werkplekken gebracht. Dit wanneer de afstand tussen MER en werkplekken de 90 meter niet overschrijden. Het uitwaaieren naar het eindpunt vanuit de verdeler wordt een sterpunt genoemd. Wordt de maximale afstand van 90 meter overschreden dan wordt er een tweede sterpunt oftewel een sub verdeler kast (Satellite Equipment Room afgekort SER) toegekend. Hierbij wordt glasvezel als “backbone” gebruikt. Op het moment zijn de meeste netwerken voor grotere gebouwen ingericht op basis van dit MER -SER ontwerp inclusief glasvezelbackbone. Maar de meest gebruikte oplossing is niet gelijk de beste oplossing.

De meest gebruikte oplossing is niet gelijk de beste oplossing.

Wat als we glasvezelkabel in plaats van koper naar de werkplekken brengen, oftewel het eindpunt. Stel je voor dat je vanaf één centraal sterpunt glasvezelkabels legt naar de bureaus of naar diverse zones in de verschillende gebouwen. Als we deze glasvezelkabels helemaal naar de bureaus brengen wordt het Fiber to the Desk (FttD) genoemd.

Als variant op FttD kan je de glasvezels naar verschillende zones brengen dicht bij het eindpunt. Bijvoorbeeld een centraal punt (CP) voor diverse Access Points. Of richting een machinepark waarbij vanuit een centraal punt verschillende machines worden voorzien van glasvezel. Dit centrale punt wordt ook wel Consolidation Point of Termination Point genoemd.

Wilt u weten welk netwerkontwerp het beste is voor u of wilt u meer te weten komen over de voordelen van glasvezel naar de werkplekken, neem gerust contact met ons op.

De basis van digitale transformatie: Het belang van glasvezelnetwerken voor industriële bedrijven

De basis van digitale transformatie: Het belang van glasvezelnetwerken voor industriële bedrijven

Glasvezel: een korte geschiedenis en toekomstperspectief

Glasvezel: een korte geschiedenis en toekomstperspectief

Glasvezel schoonmaken, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?

Glasvezel schoonmaken, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?