Knaagdieren zijn er in verschillende soorten en maten, van eekhoorntjes tot ratten. Eén ding hebben ze in ieder geval gemeen. Ze houden van knagen. En dan vooral op onze glasvezelkabels, zo lijkt het. Hoewel knaagdieren er soms onschuldig en lief uit kunnen zien hebben veel mensen last van ze. “Ratten en muizen veroorzaken gezondheidsproblemen, economische schade en overlast.” meldt het RIVM. Ze kunnen ziektes overbrengen op mensen en andere diersoorten. Daarnaast maken ze zich niet geliefd bij installatiebedrijven. Er bestaan veel situaties waarin knaagdieren storingen hebben veroorzaakt. Als glasvezel installatiebedrijf hebben wij hier ook vaak genoeg mee te maken gehad.
Storingen door knaagdieren
Het is geen toeval als je wel eens gehoord hebt van knaagdieren op een project. Uit onze eigen ervaring kunnen we halen dat vooral muizen op verschillende locaties aanwezig zijn. Dit kan schrik veroorzaken als je opeens oog in oog staat met een muis na het openen van een plafondplaat. De laatste keer vond een van onze glasvezelmonteurs drie levende muizen in zijn paneel. Die vonden het wel lekker warm in de patchkast door de switches die daar stonden te draaien. Maar schrik is niet het enige waar de knaagdieren voor zorgen.
Zoals eerder benoemd kunnen de lieve beestjes veel problemen veroorzaken. Ze zorgen namelijk voor veel storingen en defecte glasvezelverbindingen. Dit kan veel financiële en operationele schade opleveren. Een voorbeeld van de overlast die de knaagdieren veroorzaken zijn kapotte kabels als gevolg van het geknaag. Knaagdieren zien (glasvezel)kabels wellicht aan als snoepgoed en vinden het maar al te leuk om op te knagen. De kabels worden hierdoor vaak kapot gebeten. Dit gebeurt meestal doordat de kabel niet goed beschermd is. We zien vaak dat glasvezelkabels onvoldoende beschermd zijn in de buurt van de patchkast. Op deze plek worden ze dan ook vaak kapot gebeten.
Het is niks nieuws, in het verleden zijn er al grotere incidenten geweest met knaagdieren.
Zo was er een eekhoorn betrokken bij het 82 minuten sluiten van de NASDAQ waardoor er niet gehandeld kon worden, dat verhaal lees je hier. Daarnaast heeft operationeel manager genaamd Ricardo López Corella uit Costa Rica 3 keer zijn glasvezelkabel moeten vervangen, binnen 15 dagen! Hij schreef zelf het volgende over dit incident:
“Het lijkt alsof de eekhoorns meedoen aan een wedstrijd om te zien hoe vaak ze de kabel kunnen beschadigen; of hoe snel ze het na installatie onbruikbaar kunnen maken”
Ricardo López Corella
Geknaag aan glasvezelkabels voorkomen
Er zijn verschillende theorieën waarom knaagdieren de glasvezelkabels zo vaak kapot knagen. De betrouwbaarste is dat knaagdieren nou eenmaal moeten knagen. Als ze dit niet zouden doen zullen hun tanden te lang worden waardoor ze niet meer kunnen eten en vervolgens sterven. Glasvezelkabel is vaak geschikt om op te knagen door de ronde vorm. Helaas is glasvezel ook storingsgevoelig als ze door de mantel heen bijten.
Er zijn natuurlijk genoeg oplossingen te bedenken om het geknaag tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan (muisvriendelijke) muizenvallen, het verjagen van muizen met geur of geluid of iets zo simpel als de ruimte schoonhouden. Als deze opties niet werken of de situatie laat het niet toe zijn er nog andere oplossingen om de glasvezelkabel beter te beschermen.
Eén van de oplossingen is het gebruiken van HDPE buis. HDPE staat voor hogedichtheidpolyetheen en is een stevig materiaal waar knaagdieren niet makkelijk doorheen zullen komen met hun tanden. Door de glasvezelkabel door deze HDPE buis te trekken zal hij beschermd worden voor zowel knaagdieren als andere situaties.
Je kan er ook voor kiezen om een knaagdierbestendige kabel te gebruiken. Hierbij zijn er twee opties, namelijk de gearmeerde kabel en de diëlektrisch gearmeerde kabel. De gearmeerde kabel kan tegen een stootje (en tegen knaagdiertanden). Ook is deze zeer geschikt voor ondergrondse verbindingen. Toch kan er voor bovengronds gebruik beter gekozen worden voor de diëlektrische gearmeerde kabel. Deze is namelijk veel lichter. Bij een diëlektrische kabel worden glasvezeldraden gebruikt in plaats van metaal om de kabel te beschermen. Het is daardoor licht en niet geleidend. Door deze eigenschappen is de glasvezelkabel geliefd voor de industrie, gebouwen en terreinen.