De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

03-04-2021

Toen we hoorden dat de 90S van Fujikura bij ONS Fiber binnen was gekomen zijn we gelijk de auto in gestapt om deze te bekijken. Om het apparaat te vergelijken met onze huidige apparatuur hebben we de Fujikura 70S met ons meegenomen. Natuurlijk zagen we veel overeenkomsten maar we waren extra benieuwd naar de verschillen, en vooral waarin de 90S beter is dan de 70S.

Productiviteit schiet omhoog

Tijdens het lassen met de 90S merkten we al gelijk dat het lassen van vezels sneller ging dan met de 70S. Dit komt ten eerste doordat de windklep is vernieuwd. Deze windklep bestaat uit één stuk inplaats van twee en is sneller in het openen en sluiten. Het heeft iets weg van de windklep van de 62S.

Daarnaast zijn de lastijden extra verkort door een verbeterde oven. Als dit nog niet snel genoeg is kan er altijd nog gewerkt worden met twee cleavers om de productiviteit een extra boost te geven.

Minder irritaties door de nieuwe lasklemmen

Een grote irritatie van veel glasvezelmonteurs is dat de vezel uit de lasklemmen kan schieten na het openen van de klemmen. Dit zal bij de 90S niet meer gebeuren. Door de vernieuwde techniek gaan de lasklemmen niet alleen automatisch open maar worden de vezels daarna ook vastgehouden door middel van een extra paar klemmetjes eronder. Hierna is de vezel er gemakkelijk uit te trekken.

Ook hoeven de klemmen niet meer verwisseld te worden bij het lassen van verschillende soorten vezels. Bij de 90S kun je gemakkelijk switchen tussen standen om bijvoorbeeld vezels en pigtails af te lassen.

Verbeterde accu en vergrote koffer

Een ander groot voordeel is de accu die in de 90S zit. Deze hoeft niet meer uit de lasmachine gehaald te worden om ‘m op te laden. Tijdens het lassen kan de machine dus tegelijk opgeladen worden. Ook de capaciteit van deze accu is verhoogd, bijna verdubbeld zelfs. Hierdoor kunnen er meer lasjes worden gemaakt bij het gebruik van één acculading.

Ten slotte is de koffer van de 90S iets groter vergeleken met die van de 70S. Sommigen vinden dit een voordeel, ander een nadeel. Het is natuurlijk net wat onhandiger bij het tillen en opbergen. Daarentegen is er meer ruimte over om gereedschap en andere hulpmiddelen op te bergen.

Al met al vinden wij de 90S een fijn apparaat om mee te werken. We hebben geprobeerd de grootste verschillen tussen de Fujikura 90S en de 70S te benoemen. Voor nog meer duidelijkheid hebben wij een video gemaakt van ons bezoek bij ONS Fiber.

Bekijk de video:

Glasvezelkabels en knaagdieren, een eenzijdige relatie

Glasvezelkabels en knaagdieren, een eenzijdige relatie

WiFi 6, de razendsnelle nieuwe standaard voor draadloos internet

WiFi 6, de razendsnelle nieuwe standaard voor draadloos internet

Glasvezel schoonmaken, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?

Glasvezel schoonmaken, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?