WiFi 6, de razendsnelle nieuwe standaard voor draadloos internet

21-09-2022

Iedereen wilt een snel en betrouwbaar WiFi netwerk op zijn werkplek, thuis en in het openbaar. Door WiFi 6, ook wel bekend als 802.11ax, kunnen we dit nog beter realiseren dan bij de vorige WiFi standaarden. Hierbij de belangrijkste verschillen tussen de oude generatie WiFi en de belangrijkste punten voor het optimaal laten presteren van een WiFi 6 netwerk.

Wat zijn de verschillen met WiFi 5?

WiFi 6 is bijna 3 keer zo snel als de oudere generatie WiFi 5. Door nieuwe technologieën treedt er minder snelheidsverlies op bij meerdere aangesloten apparaten. Ook heeft het een groter draadloos bereik, zowel bij hoge en lage frequenties. WiFi 6 is ideaal voor grotere ruimtes waar veel apparaten zijn verbonden op het draadloze netwerk, in kleinere ruimtes met weinig draadloze apparaten zullen de voordelen van WiFi 6 zich minder snel uitbetalen.

Ondanks WiFi 6 nog in de kinderenschoenen staat, zal het alleen maar belangrijker worden met trends zoals Internet of Things (IoT) waarbij meer apparaten worden verbonden met het draadloos netwerk. Waar we in 2014 nog gemiddeld 5 WiFi apparaten in huis hadden is dit al verdubbeld en het zal in de toekomst alleen maar stijgen. Laat staan in kantoren en openbare ruimtes.

Stabiele basis

Om optimaal gebruik te maken van de nieuwe WiFi 6 standaard begin je met een stabiele basis, namelijk de databekabeling. Door de steeds hogere snelheden en bandbreedtes zijn Cat6a/Cat7 kabels een must, ook voor Power over Ethernet (PoE) is een grotere AWG maat belangrijk voor een lagere temperatuur en minimaal vermogensverlies van de verbinding. Daarnaast zijn deze kabels beter afgeschermd tegen invloeden van buitenaf zoals elektrische magnetische interventies (EMI). Ook voor de installatie van deze kabels gelden andere richtlijnen. UTP kabels worden meestal gebundeld, bij gebruik van PoE over de kabel is dit niet aan te raden, omdat de warmte dan niet kan worden afgevoerd.

Vernieuwen hardware

Om te profiteren van WiFi 6 heb je geschikte apparaten nodig. De nieuwere modellen smartphones en laptops beschikken al over wireless AX. Niet alleen smartphones en laptops moeten geschikt zijn voor WiFi 6, ook de switches en accespoints moeten de nieuwe WiFi standaard aankunnen. Dit is jammer genoeg niet te verhelpen met een software update. Omdat apparaten steeds vaker met PoE worden gevoed is het verstandig om alvast te investeren in PoE switches en accespoints. Hierdoor zul je in de toekomst makkelijker apparaten aan kunnen sluiten zonder extra elektra kabels en voorzieningen te moeten installeren.

WiFi 6E

Naast WiFi 6 is er al een nieuwe ontwikkeling rondom de nieuwe standaard, namelijk WiFi 6E. Het grote verschil is dat WiFi 6 alleen de 2,4GHz en 5GHz-band gebruikt en de nieuwe WiFi 6E een nieuwe 6GHz-band. Hierdoor kunnen er bredere en meerdere kanalen worden ingezet. Dat zorgt voor een stabieler netwerk en lagere latency. Organisaties zijn nog niet gebaat bij WiFi 6E en zullen aan WiFi 6 voldoende hebben. Er gelden natuurlijk uitzonderingen als er veel gewerkt wordt met 4K of zelfs 8K-video. De technologie zit nog niet in veel apparaten, zelfs de iPhone 13 ondersteunt alleen de WiFi 6. Toch is deze 6GHz-band belangrijk voor in de toekomst.

Power over Ethernet +

In de toekomst zal er steeds meer PoE+ & PoE++  verschijnen. Door de hogere wattage kunnen ook beeldschermen en apparaten met meer vermogen aangesloten worden via de databekabeling. Voor steeds meer apparaten zoals camera’s en accespoints wordt PoE de standaard. Wij als OpticalConnect gaan nog een stapje verder met Power over Fiber (POF). Waarbij de voordelen van glasvezel worden gecombineerd met PoE. Dit onderwerp komt aan bod in een van ons volgende blogs!

Onze ervaring als glasvezelbedrijf in de industrie

Onze ervaring als glasvezelbedrijf in de industrie

De verschillende functies van glasvezel

De verschillende functies van glasvezel

De zesde industriële revolutie en de onzichtbare kracht van glasvezel

De zesde industriële revolutie en de onzichtbare kracht van glasvezel