Glasvezel schoonmaken, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk?

08-12-2022

Bij een glasvezel storing wordt al gauw gedacht aan een breuk in de vezel of dat de verbinding niet goed is afgemonteerd. Toch is er een oorzaak die niet zo vanzelfsprekend is voor de meesten en dat is het niet goed onderhouden van de patchkabels en connectoren. Wist je bijvoorbeeld dat patchkabels ook schoongemaakt moeten worden als ze uit de verpakking komen? Het is een onderwerp wat niet zo vaak aan bod komt terwijl het de meest voorkomende oorzaak is van een glasvezel storing. Door aan te geven wat het schoonmaken van glasvezel zo belangrijk maakt hopen wij dat meer mensen hun glasvezel connectoren schoon zullen houden en hierdoor hun netwerk optimaal laten functioneren.

Waarom is het schoonmaken van glasvezel connectoren belangrijk?

Glasvezel is heel gevoelig en moet met zorg geïnstalleerd en behandeld worden. Niet alleen tijdens het afmonteren is het van belang dat er schoon gewerkt wordt. Ook nadat alles is gemonteerd is het belangrijk de aansluitingen voorzichtig te behandelen en goed schoon te houden. Een connector kan al heel snel vies worden. Eén aanraking is al voldoende om het gehele oppervlak te vervuilen. Maar ook als de connectoren niet worden aangeraakt zullen ze over de tijd vervuilen. Zo kan er stof of vocht op de connectoren gaan zitten wat problemen kan geven in het netwerk.

Een glasvezelnetwerk werkt door het verplaatsen van lichtpulsen tussen transmitters en receivers. Dit betekent dat het licht aan de andere kant sterk genoeg moet zijn om data te verzenden. Als het licht voor een gedeelte wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld stof wordt de demping hoger. Een stofdeeltje van 1 micrometer kan wel 1 procent van het licht blokkeren, oftewel een verlies van 0,05 dB (Cisco, 2016).

Een minuscuul stofdeeltje kan dus al voor verlies in signaal zorgen. Maar wat betekent dit voor het netwerk? Eerder werd al benoemd dat de meest voorkomende oorzaak van een glasvezel storing een vieze connector is. Een vieze connector is dus al genoeg om een storing te veroorzaken. Hierbij komt kijken dat door nieuwe innovaties steeds hogere bandbreedtes worden gevraagd. Om deze vraag naar hoge bandbreedtes te vervullen zal het netwerk goed moeten presteren, hierbij is geen ruimte voor vieze connectoren.

Het is dus meer dan verstandig om eens in de zoveel tijd uw glasvezelnetwerk te (laten) onderhouden. Dit heeft een positief effect op de betrouwbaarheid van uw netwerk. Dit betekent dat u toekomstige storingen met de daarbij komende kosten kunt voorkomen. Ook zal het schoonmaken van de connectoren de performance van het netwerk optimaliseren. Een klein vuiltje op een connector kan er namelijk voor zorgen dat het netwerk onder verwachting presteert.

Hoe maak je glasvezel connectoren schoon?

Maar wat is de juiste manier als het gaat om het schoonmaken van glasvezel connectoren. We hebben vaak genoeg gezien dat dit verkeerd gebeurd. Hierbij kun je denken aan het likken van een connector of het ‘schoon’ vegen van een connector door middel van een shirt. Dit zal de vezel alleen nog maar viezer maken, doe dit dus niet! Maar wat is dan wel de juiste manier? Hiervoor bestaan er verschillende schoonmaakproducten speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van glasvezel connectoren, zoals;

Om tijdens het schoonmaken de connectoroppervlakken te inspecteren is een glasvezel micro- of videoscope nodig. Deze maken het mogelijk om te zien wat er gebeurt bij het schoonmaken van de connectoren, en of deze ook werkelijk schoner worden. Gebruik een microscoop nooit op een actieve verbinding, de laser kan blijvende schade aanrichten aan het oog! Voor het schoonmaken van glasvezel connectoren zijn er verschillende manieren. Uit eigen ervaring hebben wij twee favorieten; de een is wat makkelijker dan de andere.

Snelle en gemakkelijke manier

De eerste manier maakt gebruik van een one-click cleaner en een glasvezel schoonmaak cassette of kubus en is vrij simpel;

  • Verwijder eerst de patchkabel uit het koppelstuk als er een in zit
  • Gebruik vervolgens de one-click cleaner om het koppelstuk schoon te maken, steek hiervoor het uiteinde van de one-click cleaner in het koppelstuk en druk totdat je een klik hoort. Doe dit maar één keer. De one-click cleaner zorgt ervoor dat het vuil van de kern naar de zijkanten wordt verplaatst, als je meerdere keren klikt kan het vuil weer naar de kern gaan.
  • Nadat het koppelstuk schoon is gemaakt kan de patchkabel gereinigd worden door middel van een glasvezel tape cassette of een kubus. Om dit te doen sleep je het connectoroppervlak langzaam in één richting over de schoonmaak tape, ook dit hoeft maar een keer.
  • Plaats hierna de patchkabel terug in het koppelstuk.

Grondige manier

De andere manier is wat grondiger en vergt wat meer aandacht en kennis. Hiervoor gebruiken we Kimwipes, glasvezel schoonmaak spray, een one-click cleaner en een micro- of videoscoop;

  • Verwijder de patchkabel uit het koppelstuk als er een in zit
  • Gebruik hierbij ook de one-click cleaner om het koppelstuk schoon te maken op dezelfde manier als hiervoor beschreven
  • Om de patchkabel schoon te reinigen pakken we een Kimwipe, oftewel een pluisvrij doekje. Deze maken we nat door middel van een spray glasvezelreiniger. Met het natte gedeelte van de Kimwipe kunnen we het connectoroppervlak schoonmaken.
  • Hierna herhalen we dit met een droog gedeelte van de Kimwipe. De connector wordt dus eerst nat gereinigd en daarna droog.
  • Het is belangrijk om het connectoroppervlak hierna te inspecteren. Dit doen we door middel van een micro- of videoscoop. Hiermee wordt bepaald of de connector schoon is.
  • Als de connector schoon is kan de patchkabel teruggeplaatst worden in het koppelstuk. Als dit niet het geval is moet het oppervlak nog een keer van nat naar droog gereinigd worden.

Connectoroppervlak met andere soorten vuil of beschadigingen

Na het reinigen van de glasvezel connectoren is het altijd belangrijk om de verbindingen nog eens na te meten. Dit kan door middel van een OTDR of demping meter. Als de connectoren op de juiste manier zijn schoongemaakt zal de demping lager uitvallen dan voor de reiniging. De verbinding zal dus een sterker signaal hebben waardoor het netwerk optimaal benut kan worden en de kans op storingen voor een groot gedeelte wordt voorkomen. De kwaliteit hangt ook af van de omgeving waarin de verbindingen zich bevinden, in een vuilere omgeving zullen de connectoren eerder schoongemaakt moeten worden. Als je wilt dat jouw netwerk optimaal functioneert is het dus belangrijk om eens in de zoveel tijd een check te laten doen en de vuile connectoren schoon te laten maken.

Heb je het gevoel dat de verbindingen niet meer werken als voorheen? Neem contact met ons op voor een OpticalCheck, wij kunnen de kwaliteit van de verbindingen testen en de vuile verbindingen voor u schoonmaken zodat alles weer optimaal werkt.

Bekijk hieronder hoe de glasvezel patchkabels en connectoren worden schoongemaakt:

 

Glasvezel: een korte geschiedenis en toekomstperspectief

Glasvezel: een korte geschiedenis en toekomstperspectief

De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

De belangrijkste glasvezel trends voor de toekomst

De belangrijkste glasvezel trends voor de toekomst