De voor- en nadelen van glasvezel

29-01-2021

Ongestoord je gang gaan zonder dat het netwerk iedere keer uitvalt, iedereen wil het. Er zijn veel factoren die kunnen helpen bij het verkrijgen van een betrouwbaar netwerk. Glasvezel kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Ben je aan het overwegen om glasvezel te gebruiken voor jouw (zakelijke) netwerk? Om het makkelijker te maken hebben we de voor- en nadelen van glasvezel op een rijtje gezet.

Hoge netwerksnelheid

Als er wordt gesproken over glasvezel is ‘netwerksnelheid’ een woord wat vaak wordt benoemt. Dat is niet gek, één van de grootste voordelen van glasvezel is de snelheid dat het met zich meebrengt.

Kenmerkend voor glasvezel is de grootte van de bandbreedte. De bandbreedte geeft aan hoeveel data tegelijkertijd over een bepaalde verbinding kan worden vervoerd. Hoe hoger de bandbreedte van een verbinding, hoe sneller de data kan worden ontvangen of verstuurd.

Daarbij kent glasvezel relatief lage verliezen in het signaal. Een glasvezel is een hele dunne vezel van kwartsglas waar laserlicht doorheen gaat. De wanden van de vezels reflecteren. Daardoor blijft het signaal de glasvezelkabel volgen. Zo blijft het signaal tot op lange afstanden sterk.

Een stabiel netwerk

Naast de snelheid is stabiliteit een ander enorm voordeel van glasvezel. Stabiliteit van het netwerk zorgt ervoor dat de verbinding minder snel zal uit- of wegvallen. Hierdoor kunnen veel netwerk ergernissen worden voorkomen.

Met glasvezel worden minder storingen ervaren. Een storing wordt meestal veroorzaakt als bepaalde onderdelen binnen een netwerk niet goed functioneren. Omdat glasvezelnetwerken uit minder afzonderlijke onderdelen bestaan zijn ze minder foutgevoelig.

Ook hebben de lichtsignalen in een glasvezelkabel geen last van elektromagnetische velden. Hierdoor kan er geen overspraak van signalen plaatsvinden. Al met al een stabieler netwerk waarop ongestoord gewerkt kan worden.

Ideaal voor verschillende projecten

Glasvezel kent ook veel voordelen bij het gebruik op verschillende locaties. In explosieve ruimtes is het bijvoorbeeld slim om glasvezelbekabeling te gebruiken. Doordat er niet met elektrische signalen wordt gewerkt kan er geen vonkvorming ontstaan.

Op grote terreinen waar lange afstanden worden afgelegd is glasvezel uitermate geschikt. Zo is glasvezelbekabeling veel lichter en dunner dan bijvoorbeeld koperbekabeling. Hierdoor kan de infrastructuur beperkt blijven en is het leggen makkelijker. Ook kunnen de signalen in de glasvezelkabel lange afstanden overbruggen zonder veel sterkte te verliezen.

Een glasvezelkabel is gevoelig

Eerder werd benoemd dat glasvezel niet gevoelig is voor storingen. Dit geldt overigens niet voor andere factoren zoals vuil. De connectoren en vezels zijn namelijk erg gevoelig voor stof. Het is dus belangrijk dat er professioneel en netjes wordt gewerkt tijdens het monteren van de vezels en dat het netwerk na montage goed wordt onderhouden.

Glasvezelkabels zijn in het algemeen ook gevoelig voor bochten. Bij een te scherpe bocht bestaat er een kans dat de kabel knikt waardoor de vezels kunnen breken. Ook water kan de werking van een glasvezelnetwerk negatief beïnvloeden. Gelukkig bestaan er veel soorten glasvezelkabels voor verschillende soorten situaties. Voor advies bij het kiezen van een geschikt type kabel kan er contact worden opgenomen.

Geavanceerde apparatuur nodig

Het meten en onderhouden van een glasvezelinstallatie is niet eenvoudig, om dit optimaal uit te voeren is kennis en geavanceerde apparatuur nodig. Denk bijvoorbeeld aan het lassen en meten van de vezels, als dit niet correct wordt uitgevoerd kan de kwaliteit van het netwerk dalen. Dit geldt ook voor het onderhouden van de installatie, slecht onderhoud kan resulteren in een slecht netwerk.

De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

Uitleg bij Verschillende Soorten Glasvezel Patchkabels: Vezeltypen en Connectoren

Uitleg bij Verschillende Soorten Glasvezel Patchkabels: Vezeltypen en Connectoren

8 tips om storingen in een glasvezelnetwerk te voorkomen

8 tips om storingen in een glasvezelnetwerk te voorkomen