Onze ervaring als glasvezelbedrijf in de industrie

19-07-2023

Veel mensen hebben niks met industriële terreinen en bedrijven. Ze zien alleen de vervuilende fabrieken en rokende pijpen. Doordat wij vaak projecten draaien in de industrie hebben wij een heel ander beeld. Als glasvezelbedrijf dat al meer dan 25 jaar voornamelijk bezig is in de industrie kunnen wij onze ervaringen delen en vertellen wat de industriële sector zo anders maakt dan andere sectoren. En dat het meer is dan enkel de rook die het genereerd.

Veiligheid is alles

Eén van de belangrijkste, zeg maar gerust het belangrijkste thema van de industrie, veiligheid. Overal is het natuurlijk belangrijk om te letten op de veiligheid van zowel jezelf als anderen. Maar bij de industrie is het nóg essentiëler dat iedereen veilig werkt. Een kleine fout kan grote negatieve gevolgen hebben. Elk industrieel bedrijf heeft te maken met processen waarvan de veiligheid moet worden gewaarborgd. Voordat je het terrein op mag ben je verplicht een veiligheidsfilm te kijken en een toets te maken. Dit is niet voor niets, elk terrein heeft weer andere regels en gevaren.

Om een paar voorbeelden te geven uit de praktijk: bij Tata Steel werken we in een omgeving waar staal wordt gegoten en waar de temperatuur op kan lopen tot en met 1600 graden. Bij Afvalverwerking Rijmond (AVR) & Attero werken we bij verbrandingsovens en in zuurstofarme/giftige omgevingen. Voor het project Invista hebben wij glasvezel accespoints gemaakt in explosief gebied (ATEX). In de industrie is geen enkel project hetzelfde en zijn er altijd verschillende valkuilen. Er is wel één ding dat alle bedrijven en industrie terreinen gemeen hebben. Dat veilig thuis komen het allerbelangrijkste is.

Kwaliteit en specialisme

Niet elk bedrijf mag werken in de industrie, als glasvezelbedrijf in de industrie moeten we VCA* gecertificeerd zijn en voldoen aan de vele veiligheidseisen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de installerende bedrijven. De eisen en verwachtingen zijn hoog in de industrie, als de verwachtingen worden waargemaakt creëer je snel langdurige relaties. Bij veel van onze relaties komen we al 15 jaar over de vloer.

Het is natuurlijk niet voor niets dat er zulke hoge eisen gesteld worden. Vaak is glasvezel een belangrijk onderdeel van de installatie en communicatie. Als deze verbinding zou wegvallen zou het proces stil komen te liggen, dit vaak met hoge kosten als gevolg. Het is dus altijd van essentieel belang dat er goede standaarden worden aangehouden en dat er kwaliteit geleverd wordt.

Industriële samenhorigheid

Iedereen op het terrein wil veilig en goed zijn werk doen, vanaf de bewaking tot aan het uitstrekken van de werkvergunning is het duidelijk wat je er komt doen en wie je contactpersoon is. Dit zorgt ervoor dat je het met z’n allen doet en elkaar helpt als het even tegen zit. In de industrie is het daarnaast belangrijk dat iedereen open en eerlijk is naar elkaar en dat er goed wordt gecommuniceerd. Bij sprake van miscommunicatie kunnen er al snel dingen goed mis gaan. Denk hierbij aan een ongeval wat voorkomen had kunnen worden door even aan te geven dat een bepaalde situatie niet veilig is.

Als glasvezelbedrijf moet je je tijd nemen bij een klus en haast moet je ook niet hebben in de industrie. Hier gebeurt alles namelijk netjes en volgens de regels. Ook dit heeft alles te maken met de eerder genoemde veiligheid en kwaliteit. Ook zijn de pauzes heilig in de industrie en worden wij soms raar aangekeken als we geen koffiepauze willen houden.

Op weg naar duurzaam

In elke sector zijn we bezig met duurzaamheid. De industrie & energie sectoren zijn de meest vervuilendste sectoren in Nederland en het verduurzamen brengt veel uitdagingen met zich mee. Rijksoverheid heeft als doel om in 2050 alleen schone energie te gebruiken. Ook wil Nederland nummer 1 zijn in duurzame industrie. Dit zorgt voor meer investeringen in technologie en techniek in de industrie. Hierdoor krijgen bedrijven meer projecten op het gebied van duurzaamheid en zorgen we in de toekomst voor een schoner Nederland.

Glasvezelkabels en knaagdieren, een eenzijdige relatie

Glasvezelkabels en knaagdieren, een eenzijdige relatie

Voorkom downtime in een operationele dataruimte

Voorkom downtime in een operationele dataruimte

De Essentiële Rol van Glasvezel in de Energietransitie: Een Verbinding naar een Duurzame Toekomst

De Essentiële Rol van Glasvezel in de Energietransitie: Een Verbinding naar een Duurzame Toekomst