Door de groeiende datastromen wordt glasvezel steeds vaker gekozen over koperbekabeling. Glasvezel kent namelijk een hogere bandbreedte met daarbij relatief lage verliezen. Hierdoor kunnen hoge snelheden behaald worden op grote afstanden. Naast snelheid zorgt glasvezel voor stabiliteit, dit betekent minder storingen. Doordat glasvezel met lichtsignalen werkt zal het niet interfereren met elektromagnetische velden. Daarbij zijn glasvezelkabels vaak dunner, flexibeler en hebben ze minder onderhoud nodig dan koperkabels. Alle voor- en nadelen van glasvezel lees je hier. Het is dus niet gek dat glasvezel wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Maar welke functies van glasvezel zijn er allemaal? Dit is wellicht veelzijdiger dan je denkt.
Computer networking
Een belangrijke functie van glasvezel ligt bij computer networking. Een computernetwerk is een systeem dat wordt gebruikt om communicatie tussen twee of meer computers mogelijk te maken. Dit kan mogelijk worden gemaakt door middel van kabels of een draadloze verbinding. Vooral bedrijven maken veel gebruik van zo’n computernetwerk. Zo zijn er computernetwerken voor de industrie waarbij door middel van het netwerk de productie wordt bijgehouden of alle apparatuur met elkaar wordt afgestemd. Ook veel kantoorpanden maken gebruik van een computernetwerk. Hierbij gaat het meer om toepassingen zoals Wi-Fi, VoIP, POE en POE++.
Welke rol heeft glasvezel in dit verhaal? Wat je vaak ziet is dat glasvezelbekabeling wordt gebruikt als backbone van het netwerk. Door de steeds maar groter wordende behoefte naar data is dit meer dan logisch. Door de hoge bandbreedte en lage latency kunnen er hoge snelheden behaald worden en zal de verbinding stabiel zijn. Ook kunnen er lange afstanden mee overbrugd worden zonder aanzienlijke verliezen te ondergaan. Glasvezel wordt echter niet alleen als backbone bekabeling gebruikt.
Er is een duidelijke trend op te merken waarbij glasvezel zich steeds dichter naar het eindstation verplaatst. Denk hierbij aan een fiber consolidation point. Hierbij wordt glasvezel gebracht naar een punt vlakbij de werkplekken om vanaf daar over te gaan op bijvoorbeeld koper. Hierbij ligt de glasvezelswitch veel dichter bij het eindpunt dan wanneer je het in de MER of SER plaatst. De hogere bandbreedte van glasvezel brengt hier veel voordelen met zich mee. Ten eerste zal de verbinding stabieler zijn. Daarnaast zal je minder kabels nodig hebben om een bepaalde snelheid te behalen, dit zal in veel gevallen schelen in de kosten. Naast een consolidation point kunnen we nog een stapje verder gaan. Hierbij wordt glasvezel helemaal naar de werkplekken gebracht, fiber to the desk.
Fiber remote sensing en monitoring
Een hele interessante functie van glasvezel is fiber remote sensing en monitoring. Hierbij wordt de hoeveelheid van licht door een vezel gemeten om veranderingen te bepalen van temperatuur, druk en nog veel meer andere parameters. Dit maakt het mogelijk om bepaalde gebeurtenissen inzichtelijk te maken. Het monitoren van deze gebeurtenissen door middel van glasvezel is een sterk opkomende trend. Het inzetten van deze fiber sensing technologie is een openbaring voor de smart maintenance. Hierdoor kunnen enorme kosten worden bespaard.
Naast glasvezel kunnen ook elektrische sensoren worden gebruikt voor sensing en monitoring. Glasvezel kent echter veel voordelen ten opzichte van elektrische sensoren. Fiber sensing is vooral interessant als het gaat om grote afstanden tussen de sensor en het meetstation. Ook is het ATEX proof, dat wil zeggen dat het explosie- en brandveilig is. Bovendien behoudt het zijn eigenschappen bij hoge temperatuur. Een ander voordeel is dat de fiber sensing oplossing vaak licht in gewicht is en weinig ruimte in beslag neemt. Daarbij heeft het een zeer goede gevoeligheid, een hoge bandbreedte en is het niet gevoelig voor elektromagnetische velden.
Fiber sensing en monitoring kan voor veel doeleinden worden gebruikt. Glasvezel sensoren zijn in grote verscheidenheid verkrijgbaar. Deze techniek wordt al gebruikt voor bijvoorbeeld dijkbewaking. Door middel van glasvezel sensoren wordt er precies aangegeven waar de zwakke plekken zich bevinden. Zo is het ook gelijk duidelijk waar onderhoud nodig is. Dit principe wordt ook al toegepast op pijpleidingen, bruggen, tunnels en meer. Daarnaast zijn er nog tal aan andere functies van glasvezel sensing en monitoring.
Telecommunicatie
Glasvezel wordt voornamelijk gebruikt voor communicatie. Hierbij wordt informatie door middel van een haardunne vezel overgedragen. Het overdragen van de informatie gebeurt door het versturen van lichtsignalen door de vezel. Veel verschillende functies van glasvezel werken op deze manier. Hierbij kun je denken aan telefoonaansluitingen, kabel televisie en internet. Steeds meer woningen worden voorzien van glasvezel. Deze ‘fiber to the home’ (FTTH) aansluitingen zorgen voor een stabieler en sneller netwerk voor particulieren. Naast particulieren zijn er nog veel meer doelgroepen die van deze functie van glasvezel gebruikmaken. Zo is er naast FTTH ook fiber to the curb (FTTC), building (FTTB), office (FTTO) en desk (FTTD).
Naast een standaard internetverbinding in de patchkast zijn er nog veel meer doeleinden van internet over glasvezel. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe 5G netwerk. Door het gebruik van nieuwe toepassingen wordt de vraag naar connectiviteit alleen maar groter. Voor het 5G netwerk is er een hoge bandbreedte, een lagere latency en een hoge flexibiliteit nodig. De oude architectuur zal dus niet meer aan de eisen voldoen. Hierbij speelt glasvezel een grote rol. Het glasvezelnetwerk zal de 5G zendmasten voeden. Deze zendmasten zullen het signaal vervolgens naar de apparaten zenden.
Andere functies van glasvezel
Naast deze drie grote functies zijn er nog een tal aan andere doeleinden van glasvezel. Power over Fiber (PoF) is hier een van. Hierbij wordt glasvezel gebruikt om stroom te verzenden. Door middel van een apparaat wordt het licht in de vezel overgezet in elektriciteit. PoF kan gebruikt worden in ruimtes waar elektromagnetische velden vermijd moeten worden. Doordat glasvezel licht verplaatst wordt het ook gebruikt voor het belichten van ruimtes en voorwerpen. Zo kan zonlicht van buitenaf met behulp van glasvezel naar binnen worden gebracht. Ook zijn er glasvezel lichtjes die vaak als kunst of decoratie worden gebruikt. Denk hierbij aan de glasvezel boompjes die je rond kerst vaak ziet.