Cursus glasvezel in de praktijk

27-01-2023

Voor veel mensen is glasvezel een onderwerp waar ze weinig kennis over beschikken. Om deze kennis uit te breiden bestaan er allerlei trainingen/cursussen in verschillende soorten en maten. Vaak zijn dit theorie trainingen waarbij alles globaal wordt besproken. In de praktijk zien we dat veel van deze informatie niet relevant is en snel wordt vergeten. Daarom bieden wij op maat gemaakte praktijktrainingen aan. Een glasvezelspecialist komt langs op locatie om te bekijken hoe het glasvezelnetwerk eruit ziet en kan in overleg hierbij een training op maat samenstellen.

Theorie versus praktijk

Veel glasvezel cursussen gaan dieper in op de theorie achter glasvezel. Hoewel de theorie belangrijk is om te weten bereidt het je niet helemaal voor op de praktijk. Een praktische training kan hierbij helpen om je klaar te stomen voor het veld. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van een glasvezelnetwerk of het troubleshooten met behulp van een OTDR of videoscope. Daarnaast bieden we ook trainingen aan waarbij wordt geleerd hoe je glasvezel afmonteert. Hierbij is het belangrijk dat je het leert door te doen. Samen met onze ervaren glasvezelspecialist krijg je les en daarbij praktische tips, deze zijn direct toepasbaar.

Onderhouden van een glasvezelnetwerk

De meeste bedrijven hebben installateurs zoals OpticalConnect nodig om hun glasvezelnetwerk aan te sluiten en service/onderhoud te verlenen. Dit is echter niet genoeg voor veel bedrijven. Glasvezel wordt steeds belangrijker en storingen zorgen steeds vaker voor stilstand en onnodige kosten. Om nog sneller te kunnen schakelen bij storingen leiden wij het personeel van bedrijven op om deze storingen te voorkomen. Mocht er toch een storing optreden, dan kunnen er snel vervolgstappen gezet worden om het probleem te ondervinden en te verhelpen, dankzij onze praktijk training.

Denk hierbij aan de volgende trainingen:

  • Schoonmaken en onderhouden van een glasvezelnetwerk
  • Troubleshooten met een OTDR en Videoscope

Case uit de praktijk: Heijndijk Elektro

Heijndijk Elektro is een elektrotechnisch installatiebedrijf dat veel in de havens van Rotterdam werkt. Hierbij doen ze onderhoud en reparaties aan kranen. Het glasvezelnetwerk in de kranen heeft hierbij ook onderhoud nodig en eventuele storingen moeten snel verholpen worden. De gevolgen van een stilstand kost een klant veel geld.

Na diverse glasvezel trainingen kwamen de monteurs van Heijndijk Elektro in de praktijk toch andere situaties tegen op de kranen die ze nooit hadden behandeld. Denk hierbij aan het lijmen van connectoren, ja het bestaat nog steeds. Waar weinig ruimte is voor een glasvezel box of waar bewegende delen zijn, is er vaak geen andere oplossing dan het aanzetten van connectoren.

Nadat onze glasvezelspecialist Jelle het project had bezocht en geassisteerd, konden we een op maat gemaakte training maken voor Heijndijk Elektro. Hierbij werd het lijmen van ST connectoren behandeld. Ook had Jelle het glasvezelnetwerk op de kraan nagebootst met diverse boxjes en lasfouten erin verstopt. Zo leerde de monteurs van Heijndijk Elektro hoe ze dempingen en verliezen konden herkennen en op welke manier deze op te lossen waren.

Deze praktijktraining is een eyeopener voor mij geweest. Bij een theorieles krijg je zoveel behandeld maar in de praktijk is het toch anders. Jelle kent de situatie op onze projecten en geeft hierbij veel tips die alleen een ervaren glasvezelmonteur die dagelijks op projecten loopt weet.  -Ferry, Heijndijk Elektro

Uitleg bij Verschillende Soorten Glasvezel Patchkabels: Vezeltypen en Connectoren

Uitleg bij Verschillende Soorten Glasvezel Patchkabels: Vezeltypen en Connectoren

Glasvezel: een korte geschiedenis en toekomstperspectief

Glasvezel: een korte geschiedenis en toekomstperspectief

De belangrijkste glasvezel trends voor de toekomst

De belangrijkste glasvezel trends voor de toekomst