De belangrijkste glasvezel trends voor de toekomst

11-01-2022

Glasvezel is al een heel eind gekomen sinds de introductie ervan rond 1980. Hierbij wordt verwacht dat deze glasvezelmarkt zal blijven groeien in de opeenvolgende jaren. De voordelen van het gebruik van glasvezel zijn er genoeg. Met name door de hoge bandbreedte en de stabiliteit van het netwerk wordt glasvezel steeds vaker gebruikt op verschillende projecten. De vraag is hoe glasvezel in de toekomst eruit komt te zien. De toekomst van glasvezel kunnen we niet voorspellen maar we kunnen wel een inschatting maken op basis van de volgende trends.

Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) is een van de belangrijkste drijfveren op het gebied van digitale transformatie. IoT is het geheel van apparaten dat in verbinding staat met andere apparaten en systemen. Hierdoor wordt het voor bedrijven mogelijk gemaakt om nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen opnieuw uit te vinden. Het gebruik van IoT kan meerdere doelen hebben zoals het nastreven van efficiency of duurzaamheid.

Door deze ontwikkeling zijn er nieuwe mogelijkheden verschenen voor zowel particulieren als bedrijven. Hierbij kun je denken aan Smart Homes, Smart ziekenhuizen maar ook slimme auto’s. Een leuk voorbeeld van IoT in de praktijk is ‘condition based monitoring’. Hierbij geven apparaten van te voren aan wanneer er onderhoud moet plaatsvinden. Deze toepassing is vooral interessant voor de civiele techniek en het industriële segment.

De reden dat de opkomst van Internet of Things een van de belangrijkste glasvezel trends is is makkelijk uit te leggen. Door de stijging in vraag naar IoT-toepassingen stijgt ook de vraag naar een betrouwbare en snelle dataverbinding. Glasvezel is met een hoge bandbreedte en stabiliteit hiervoor meer geschikt dan bijvoorbeeld koper.

Industrie 4.0

Een trend die aansluit op het hele IoT verhaal is de vierde industriële revolutie, oftewel industrie 4.0. De eerste industriële revolutie ontstond naar aanleiding van de stoommachine, de tweede revolutie door het gebruik van elektriciteit, de derde revolutie na toepassing van IT-systemen. We kunnen van een vierde industriële revolutie spreken als verschillende apparaten met deze IT-systemen in verbinding staan en slim met elkaar communiceren.

LNS Research. (2017). Quality 4.0 Impact and Strategy Handbook. https://www.sas.com/content/dam/SAS/en_us/doc/whitepaper2/quality-4-0-impact-strategy-109087.pdf

Ondanks dat het begrip industry 4.0 al in 2011 werd benoemd kan het nog steeds als een opkomende trend worden gezien. Steeds meer industriële bedrijven zien het nut er van in en maken de omslag naar een smart industry. De smart fabrieken optimaliseren de bedrijfsprocessen wat weer enorme voordelen oplevert ten opzichte van de concurrentie.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? De mogelijkheden zijn eindeloos, van het opsporen van een storing die zo makkelijk opgelost kan worden tot real time data waarop betere beslissingen kunnen worden genomen. Smart industry kan net als IoT voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat industriële bedrijven bijna wel mee moeten gaan met deze trend om niet achter te lopen op de concurrentie. Zulke smart industries hebben eveneens een stabiele verbinding nodig, waarbij we weer uitkomen bij glasvezel.

5G

Als we het hebben over glasvezel trends kunnen we 5G niet overslaan. 5G staat voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk. Het gebruik van nieuwe toepassingen zoals IoT, 4K High Definition Video, augmented/virtual reality (VR/AR), mobiel verkeer en videoconferenties is sterk aan het toenemen. Hierdoor wordt de vraag naar connectiviteit met een hoge bandbreedte alleen maar hoger.

Het glasvezelnetwerk heeft een belangrijke rol bij het dragen van 5G signalen. Het 5G netwerk vergt een lagere latentie, hogere bandbreedte en een hogere flexibilitiet. Hierdoor kan de bestaande netwerk architectuur niet meer aan de eisen voldoen. Door nieuwe technieken en technologie kan een glasvezelnetwerk efficiënt en schaalbaar worden gemaakt voor de 5G toepassingen. Het 5G draadloze netwerk is afhankelijk van twee technologieën: glasvezel en draadloos. Het glasvezelnetwerk zal de antennes voeden die het 5G signaal zenden naar IoT apparaten.

De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

De nieuwe 90S fusielasmachine van Fujikura

De voor- en nadelen van glasvezel

De voor- en nadelen van glasvezel

WiFi 6, de razendsnelle nieuwe standaard voor draadloos internet

WiFi 6, de razendsnelle nieuwe standaard voor draadloos internet