Glasvezel in de Oxystaalfabriek van Tata Steel

In samenwerking met Verwater Industrial Services heeft OpticalConnect meer dan 150 glasvezel kabels gerealiseerd voor het project CGM23 op het Tata Steel terrein.

Tata Steel zet in de Oxystaalfabriek een nieuwe continugietmachine neer om een nog betere kwaliteit staal te produceren. Hiervoor moest er een heel nieuw glasvezelnetwerk geïnstalleerd worden in de fabriek. Dit netwerk bestaat uit singlemode, multimode en speciale SLAB kabels.

Voor het project is de Optral NEXO Xtremefire kabel gebruikt, een dielectric Unitube kabel die voldoet aan specifieke eisen die hard nodig zijn in de hete en ruwe omgeving. De kabel heeft de volgende eigenschappen: Flame retardant (IEC 60332-1), Halogen free (IEC 60754-1/-2) en Low smoke emission (IEC 61034-2). Daarnaast blokkeert de kabel ook water en is het knaagdierbestendig. Een ideale kabel voor binnen en buiten op industriële gebieden.

In de rupsbanden van de gietmachine zijn er speciale SLAB kabels gebruikt. Deze tactische en heavy duty kabels zijn zeer robuust en zijn getest op meer dan 700.000 herhaaldelijk buigingen. Eén kant van de kabel was prefab, de andere kant hebben wij op maat afgemonteerd. Voor de CCTV kabels waren ook glasvezelkabels nodig door de hoge kwaliteit die ze hanteren. De maximale lengte voor koper kabels was 50 meter alles hier boven moest vervangen worden door een glasvezelkabel.

Het kabel leggen was een uitdaging in de industriële omgeving van Tata Steel. Gelukkig waren er geen kabelbreuken tijdens de installatie. Het project is opgeleverd met een meetrapportage en een videoscope rapportage. Elke vezel is met een OTDR en met een microscope getest (foto 1).

Iedereen in de organisatie heeft veel geleerd hier, met name dankzij de grootte van het project en door de vele specificaties die in de scope aanwezig waren. We zijn trots om deel uit te maken van dit mooie project.

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}