Glasvezel in operatiekamers Maasstad ziekenhuis
In samenwerking met SPIE zijn we bezig met een nieuw glasvezelnetwerk voor 11 stuks operatiekamers in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. De techniek staat niet stil in het ziekenhuis.
Het netwerk in de verschillende OK’s worden aangepast van koper bekabeling naar multimode OM3 glasvezel. Dit heeft meerdere voordelen:
– Hogere bandbreedte voor Ethernet
– Toekomstbestendig (100GB)
– Hoogste beeldkwaliteit (4K/8K)
– Kan langere afstanden overbruggen
– Geen verstoringen met elektronische apparatuur
– Verhoogt de veiligheid binnen de OK
– Kwaliteit van de operatiependels naar hoger niveau
Door de eigenschappen van glasvezel is het voor gevoelige omgevingen een ideaal product. In dit geval wordt de kans op verstoringen tijdens een operatie geminimaliseerd. Ook gaat de beeldkwaliteit omhoog en wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste apparatuur, waardoor de kwaliteit van de operaties omhoog gaat.
Vanaf de technische laag van het ziekenhuis wordt een glasvezel multiduct aangelegd naar de patchkast van de operatiekamer. In deze buis blazen wij EPFU (Enhanced Performance Fibre Units) naar de patchkast. Dit zijn bundels van 12 vezels, in totaal blazen wij 4 bundels (48 vezels) in de multiduct per OK. In de OK worden 2 stuks wandboxen geplaatst. Vanaf deze wandboxen kan er snel worden gehandeld als er een defect optreedt. De operatiependels worden gevoed vanuit deze wandboxen.
In de operatiependels worden speciale Neutrik Quad connectoren gebruikt. De voordelen van een Neutrik OpticalCon connector t.o.v. van een standaard LC connector zijn:
– Er passen 4 LC’s in een robuuste connector
– Stevige behuizing (XLR) met een sterke trekontlasting
– IP65 stof- en waterbestendig
– Stofkapjes in de connector die zelf open gaan bij het patchen
– Makkelijk te verlengen met LC patchkabels
– Veel accessoires van metaal en kunststof om het nog “hufterproof” te maken
Glasvezel is gevoelig en heeft onderhoud nodig. Wij raden aan om elk jaar een schoonmaak en inspectie te doen. Zo worden storingen beperkt en behoudt het glasvezelnetwerk jarenlang zijn voordelen.